Bunlar ve bunlara benzer problemlerin varlığı sizin çocuğunuza dikkatinizi daha fazla vermenizi, varsa eğer duyu bütünleme problemlerini ıskalamamanızı gerektirir.
Birçok ebeveyn çocuklarında gördükleri yukarıda saydığım ve bunlara benzer başka sıra dışı durumları ‘mizacı böyle’, ‘karakterinde var’, ‘babası-annesi de zaten çocukken böyleydi’ gibi argümanlarla görmezden gelirler. Fakat yukarıda da dediğim gibi ebeveynlerin bu tür durumları sezmesi halinde yapmaları gereken şey hemen bir uzmana başvurmak olmalıdır.
Biz DuyuPlus Çocuk Danışmanlık Merkezi olarak çocuğun olası duyu bütünleme problemlerine kapsamlı değerlendirmeler, testler ve analizler sonucu doğru terapilerle çözümler buluyoruz.
Doğduğumuz andan itibaren beynimiz; bizim dünyayı daha iyi anlayıp kavramamızı, dış uyaranları algılayıp uygun cevap oluşturmamızı, deneyimlerimizden öğrenmemizi sağlar. Ama beynimiz dış dünyaya tamamen açık bir organımız değildir. Dış dünyaya duyularımız vasıtasıyla bağlanır. Bizim dış dünyayı algılamamızı sağlayan 5 duyumuz (görme, işitme, dokunma, koklama, tatma), vücudumuzun uyaranlarını alan 3 duyumuz (vücut farkındalığı, hareket ve denge duyusu, iç duyu) vardır. Bu duyular dış dünyadan ya da bedenimizden aldığı uyaranı beyine iletir. Beyin bu uyaranı değerlendirir, sınıflandırır, organize eder, yorumlar ve uygun cevap oluşturur. Duyu bütünleme bozukluğu, bu sürecin herhangi bir evresinin sekteye uğraması ya da doğru işlememesine verilen isimdir.
Duyu bütünleme bozukluğu olan çocukların duyu bütünleme terapisi ile bu problemleri aşmaları sağlanır. Duyu bütünleme terapisi, bu terapiye özel hazırlanmış terapi merkezlerinde yapılır. Çocuğunuzda yukarıda saydığım ya da benzer durumlarla karşılaşırsanız DuyuPlus Çocuk Danışmanlık Merkezi’ne başvurabilirsiniz.